הצטרפתי למשפחה הגדולה הזאת שנקראת משצ״ים בתחילת כיתה ח׳, היום בדיעבד כשאני בכיתה יב׳, אני בטוחה שזו הייתה אחת ההחלטות הטובות שקיבלתי... קרא עוד

שפן סלע

להורדת קובץ pdf

הדרכה על שפני סלע עם מתודת ההצגה של קרבות החיזור היא הדרכה מאוד מצחיקה ומהנה לחניכים. חשוב כמובן לעשות אותה במקום בו יש שפני סלע כמו למשל שמורת הטבע עין גדי ולכן ההדרכה הזאת מתאימה לכנס חנוכה בו מטיילים בעין גדי אבל גם למקומות רבים ונוספים בארץ בהם יש שפני סלע.

החלק הראשון של ההדרכה נערך על פי הדרכה של איל בק שהעלה אותה לאינטרנט והחלק השני מתוך קובץ הדרכות של כנס חנוכה שנערך על ידי תבל אקא, סמי ממן ומיכל גרנובסקי ומבוסס על אנציקלופדיית החי והצומח של א"י.

פתיחה

ההבדל בין שפן לארנבון

אני הולך לדבר איתכם על שפן, ולכן הבאתי תמונה של שפן. (מראה תמונה של ארנב) מה דעתכם, זה שפן?
נכון, אתם צודקים. זה לא שפן, זה ארנב.או ליתר דיוק, ארנבון.

הנה תמונה של שפן: (מראה תמונה של שפן) כמו שאתם רואים, שפן וארנב הן חיות שונות לחלוטין! איך ייתכן שאנחנו מתבלבלים בניהם?

בקרב דוברי העברית יש בלבול בין השפן לארנבון, למרות שבעצם הם בכלל לא דומים. הבלבול הזה מושרש מאוד חזק אפילו בספרות ובשירים, כמו בשיר "השפן הקטן", ובביטויים כמו "הוציא שפן מהכובע", אל תשתפן וכדומה. הסיבה לבלבול נובעת מהתנ"ך: בתנ"ך מוזכר הצירוף "שפן וארנבת".

היהודים, שחיו בגלות באירופה שם אין שפנים, לא ידעו במה מדובר ולכן חשבו בטעות שזה ארנבון. לפי מחקרים שנעשו, הארנבון לא היה קיים בארץ ישראל בתקופת המקרא, אלא רק ארנבת השדה, שהיא כמו הארנבון אך יותר גדולה ולא מבויתת. לפיכך, לא נותר מקום לספק מי הוא השפן.

Rock_Hyrax

מאת Derkarts - נוצר על ידי מעלה היצירה, CC BY-SA 3.0, 

גוף ההדרכה - מידע

אזורי מחייה

השפן נפוץ לאורך כל השבר הסורי אפריקאי. בישראל השפנים נפוצים מאוד, וניתן למצוא אותם בגולן, בצפון, בגליל, בכרמל, במדבר יהודה, בהר הנגב ועוד.

מזג אוויר

השפנים פעילים ביום, וישנים בלילה. הם אוהבים חום ולכן אפשר למצוא אותם משתזפים על סלעים בימים קיציים, אבל הם לא אוהבים מזג אוויר קיצוני ולכן אם חם מידי או קר מידי הם יישארו במאורות שלהם.

סלעים

השפנים חיים באזורים סלעיים, וגרים במחילות סלע טבעיות. השפן מצטיין בכושר טיפוס מעולה, ולכן לא הייתי ממליץ לאף אחד להזמין אותו לתחרות טיפוס הרים.

אוכל

השפן הוא זללן גדול – הוא אוכל הרבה מאוד יחסית לגודלו הקטן. לעומת זאת, הוא זקוק למעט מאוד מים, מה שעוזר לו לשרוד. השפן נוהג לאכול צמחים בעיקר, בתוספת של לטאות, חרקים וביצי ציפורים.
דרך אגב: השפן יכול לאכול גם צמחים רעילים מסוגים שונים. במה זה עוזר לו?
נכון, מכיוון שאין הרבה חיות שיכולות לאכול אותם יש לו פחות תחרות על המזון.

מבנה חברתי

השפן הוא חייה חברתית, החיה בעדר.
העדר לרוב נשאר במקום אחד ולא נודד, ולעיתים מספר השפנים בו עובר את המאה.
העזר מורכב ממשפחות מספר, שנקראות הרמון. ההרמון מורכב מזכר שליט אחד, מספר זכרים צעירים יותר, והנקבות והגורים.

תקשורת

לשפנים יש מגוון רחב מאוד של קולות אותם הם משמיעים – קריאות, נהמות ושריקות, שמאפשרות להם לתקשר זה אם זה.
לדוגמא, הזכרים שומרים ממקום תצפית גבוה בזמן שהמשפחה יוצאת לאכול, וקוראים קריאות אזהרה אם הם חשים בסכנה.
בתקופת הרבייה, הזכרים משמיעים קריאות צרחניות כדי להכריז על השטח שלהם.

היריון

ההיריון של ספנת הסלעים ארוך המיוחד, ונמשך שמונה חודשים, כמעט כמו הריון אנושי. בסוף ההיריון נולדים בין צאצא אחד לשישה צאצאים. ברגע שהם נולדו, הגורים כבר מסוגלים ללכת, לטפס, לרוץ וכדומה.

טורפים

תוחלת החיים של השפן בשבי היא בממוצע 13 שנה, אבל בטבע השפנים נטרפים לרוב על ידי האויבים הטבעיים שלהם: נחשים, עופות דורסים כמו נשר ועיט, ויונקים טורפים.

פיל

ועובדה אחרונה לסיום: לא תאמינו, אבל השפן הוא החיה הקרובה ביותר ללא אחר מאשר הפיל.  אומנם קרבה של 30 מיליון שנה, אבל עדיין, אין יותר קרוב מזה.

מאת Yael & Amihay - a confused rock hyrax, CC BY 2.0

סיכום - מתודה הצגה

שפן הסלע - קרב זכרים

את הקטע הבא מקריאים לקבוצה, תוך כדי מבקשים מ-2 חניכים לחקות שפן סלע ולעשות כל מה שהקטע מתאר....

הפעילות הקשורה ברבייה מתחילה בחודשי מרץ אפריל, כאשר זכרים בוגרים יושבים להם על סלעים בולטים ופותחים ב"שירה" כדי להכריז בדרך זו על תחום המחייה שלהם ועל בעלותם על העדר. "שירה" זו מורכבת משורת קריאות צרחניות רמות, עולות ויורדות הנשמעות למרחקים.

בקיץ מתחילים הזכרים הבוגרים להתקוטט ביניהם, לפני שעות המרעה ואחריהן. מפגש בין שני זכרים מתחיל בד"כ בחשיפת שיניים הנעשית על ידי מתיחת השפתיים לאחור.

בעת ביצוע חשיפה זו יושב השפן גבוה על רגליו, בטנו מוגבהת וגופו מתוח. בשעת הקטטה מפנים הזכרים גב זה לזה באחוריהם, תוך כדי ניסיון לנשוך את היריב בראשו או באחוריו, כשהם מפנים ראשם אחורה, ימינה ושמאלה.

במהלך הקטטה משמיעים שני היריבים צווחות גרוניות רמות כעין נביחה צרודה.

לעתים קרובות ניתן למצוא זכרים שאוזניהם, פניהם וגבם נשוך, כתוצאה מקטטות אלה.

יותר קל להזמין בחורה לסרט, לא?!

חשוב גם להראות תמונה- אם לא רואים את השפן בטבע

הצטרפתי למשפחה הגדולה הזאת שנקראת משצ״ים בתחילת כיתה ח׳, היום בדיעבד כשאני בכיתה יב׳, אני בטוחה שזו הייתה אחת ההחלטות הטובות שקיבלתי... קרא עוד

שפן סלע

להורדת קובץ pdf

הדרכה על שפני סלע עם מתודת ההצגה של קרבות החיזור היא הדרכה מאוד מצחיקה ומהנה לחניכים. חשוב כמובן לעשות אותה במקום בו יש שפני סלע כמו למשל שמורת הטבע עין גדי ולכן ההדרכה הזאת מתאימה לכנס חנוכה בו מטיילים בעין גדי אבל גם למקומות רבים ונוספים בארץ בהם יש שפני סלע.

החלק הראשון של ההדרכה נערך על פי הדרכה של איל בק שהעלה אותה לאינטרנט והחלק השני מתוך קובץ הדרכות של כנס חנוכה שנערך על ידי תבל אקא, סמי ממן ומיכל גרנובסקי ומבוסס על אנציקלופדיית החי והצומח של א"י.

פתיחה

ההבדל בין שפן לארנבון

אני הולך לדבר איתכם על שפן, ולכן הבאתי תמונה של שפן. (מראה תמונה של ארנב) מה דעתכם, זה שפן?
נכון, אתם צודקים. זה לא שפן, זה ארנב.או ליתר דיוק, ארנבון.

הנה תמונה של שפן: (מראה תמונה של שפן) כמו שאתם רואים, שפן וארנב הן חיות שונות לחלוטין! איך ייתכן שאנחנו מתבלבלים בניהם?

בקרב דוברי העברית יש בלבול בין השפן לארנבון, למרות שבעצם הם בכלל לא דומים. הבלבול הזה מושרש מאוד חזק אפילו בספרות ובשירים, כמו בשיר "השפן הקטן", ובביטויים כמו "הוציא שפן מהכובע", אל תשתפן וכדומה. הסיבה לבלבול נובעת מהתנ"ך: בתנ"ך מוזכר הצירוף "שפן וארנבת".

היהודים, שחיו בגלות באירופה שם אין שפנים, לא ידעו במה מדובר ולכן חשבו בטעות שזה ארנבון. לפי מחקרים שנעשו, הארנבון לא היה קיים בארץ ישראל בתקופת המקרא, אלא רק ארנבת השדה, שהיא כמו הארנבון אך יותר גדולה ולא מבויתת. לפיכך, לא נותר מקום לספק מי הוא השפן.

Rock_Hyrax

מאת Derkarts - נוצר על ידי מעלה היצירה, CC BY-SA 3.0, 

פוסטים דומים

גוף ההדרכה - מידע

אזורי מחייה

השפן נפוץ לאורך כל השבר הסורי אפריקאי. בישראל השפנים נפוצים מאוד, וניתן למצוא אותם בגולן, בצפון, בגליל, בכרמל, במדבר יהודה, בהר הנגב ועוד.

מזג אוויר

השפנים פעילים ביום, וישנים בלילה. הם אוהבים חום ולכן אפשר למצוא אותם משתזפים על סלעים בימים קיציים, אבל הם לא אוהבים מזג אוויר קיצוני ולכן אם חם מידי או קר מידי הם יישארו במאורות שלהם.

סלעים

השפנים חיים באזורים סלעיים, וגרים במחילות סלע טבעיות. השפן מצטיין בכושר טיפוס מעולה, ולכן לא הייתי ממליץ לאף אחד להזמין אותו לתחרות טיפוס הרים.

אוכל

השפן הוא זללן גדול – הוא אוכל הרבה מאוד יחסית לגודלו הקטן. לעומת זאת, הוא זקוק למעט מאוד מים, מה שעוזר לו לשרוד. השפן נוהג לאכול צמחים בעיקר, בתוספת של לטאות, חרקים וביצי ציפורים.
דרך אגב: השפן יכול לאכול גם צמחים רעילים מסוגים שונים. במה זה עוזר לו?
נכון, מכיוון שאין הרבה חיות שיכולות לאכול אותם יש לו פחות תחרות על המזון.

מאת Yael & Amihay - a confused rock hyrax, CC BY 2.0
מבנה חברתי

השפן הוא חייה חברתית, החיה בעדר.
העדר לרוב נשאר במקום אחד ולא נודד, ולעיתים מספר השפנים בו עובר את המאה.
העזר מורכב ממשפחות מספר, שנקראות הרמון. ההרמון מורכב מזכר שליט אחד, מספר זכרים צעירים יותר, והנקבות והגורים.

תקשורת

לשפנים יש מגוון רחב מאוד של קולות אותם הם משמיעים – קריאות, נהמות ושריקות, שמאפשרות להם לתקשר זה אם זה.
לדוגמא, הזכרים שומרים ממקום תצפית גבוה בזמן שהמשפחה יוצאת לאכול, וקוראים קריאות אזהרה אם הם חשים בסכנה.
בתקופת הרבייה, הזכרים משמיעים קריאות צרחניות כדי להכריז על השטח שלהם.

היריון

ההיריון של ספנת הסלעים ארוך המיוחד, ונמשך שמונה חודשים, כמעט כמו הריון אנושי. בסוף ההיריון נולדים בין צאצא אחד לשישה צאצאים. ברגע שהם נולדו, הגורים כבר מסוגלים ללכת, לטפס, לרוץ וכדומה.

טורפים

תוחלת החיים של השפן בשבי היא בממוצע 13 שנה, אבל בטבע השפנים נטרפים לרוב על ידי האויבים הטבעיים שלהם: נחשים, עופות דורסים כמו נשר ועיט, ויונקים טורפים.

פיל

ועובדה אחרונה לסיום: לא תאמינו, אבל השפן הוא החיה הקרובה ביותר ללא אחר מאשר הפיל.  אומנם קרבה של 30 מיליון שנה, אבל עדיין, אין יותר קרוב מזה.

סיכום - מתודה הצגה

שפן הסלע - קרב זכרים

את הקטע הבא מקריאים לקבוצה, תוך כדי מבקשים מ-2 חניכים לחקות שפן סלע ולעשות כל מה שהקטע מתאר....

הפעילות הקשורה ברבייה מתחילה בחודשי מרץ אפריל, כאשר זכרים בוגרים יושבים להם על סלעים בולטים ופותחים ב"שירה" כדי להכריז בדרך זו על תחום המחייה שלהם ועל בעלותם על העדר. "שירה" זו מורכבת משורת קריאות צרחניות רמות, עולות ויורדות הנשמעות למרחקים.

בקיץ מתחילים הזכרים הבוגרים להתקוטט ביניהם, לפני שעות המרעה ואחריהן. מפגש בין שני זכרים מתחיל בד"כ בחשיפת שיניים הנעשית על ידי מתיחת השפתיים לאחור.

בעת ביצוע חשיפה זו יושב השפן גבוה על רגליו, בטנו מוגבהת וגופו מתוח. בשעת הקטטה מפנים הזכרים גב זה לזה באחוריהם, תוך כדי ניסיון לנשוך את היריב בראשו או באחוריו, כשהם מפנים ראשם אחורה, ימינה ושמאלה.

במהלך הקטטה משמיעים שני היריבים צווחות גרוניות רמות כעין נביחה צרודה.

לעתים קרובות ניתן למצוא זכרים שאוזניהם, פניהם וגבם נשוך, כתוצאה מקטטות אלה.

יותר קל להזמין בחורה לסרט, לא?!

חשוב גם להראות תמונה- אם לא רואים את השפן בטבע

פוסטים דומים

השאר תגובה

אימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *